M.Teresa Botigué
Investigadora principal del projecte
La Dra. Maria Teresa Botigué Satorra és la investigadora principal del projecte i responsable del WP 1: La robòtica com a eina útil per millorar la hidratació de les persones grans.
És doctora en Salut i professora agregada del DIF de la UdL. El seu camp d’expertesa es centra en l’envelliment, concretament en la deshidratació de les persones grans. Ha liderat un projecte sobre aquest tema el qual va permetre la col·laboració internacional amb un grup de recerca de la Universitat de Maastricht (Holanda) i n’han derivat 3 tesis doctorals i diversos treballs final de màster. A més, va contribuir amb la possibilitat de patentar el producte que es va crear per fomentar la hidratació (2018 LLAV 00068), dels projectes Llavor de l’AGAUR. També ha dirigit i participat en altres projectes competitius en l’àmbit de ciències de la salut, així com d’innovació docent, amb una recaptació total de gairebé 800.000€. Compta amb un total de 33 publicacions (+5 en procés de revisió), les quals són majoritàriament de primer i segon quartil segons el JCR. Ha participat en múltiples congressos tant nacionals com internacionals. L'any 2019 va rebre el premi "Jove Talent de Recerca" de la Societat Catalano-Balear d'Infermeria
Eva Barallat
La Dra. Eva Barallat Gimeno és doctora en Salut i professora agregada del DIF de la UdL. El seu camp d’expertesa és l’envelliment i el final de vida, amb 20 anys de trajectòria professional en equips multidisciplinaris específics en l’àmbit sociosanitari, domiciliari i de gestió. Pel que fa a la trajectòria investigadora, ha liderat i participat tant en projectes europeus (convocatòria AAL), com en projectes nacionals (convocatòria RETOS), relacionats amb l’aprenentatge intergeneracional i els problemes relacionats amb l’envelliment i la creativitat en la gent gran. Actualment, és Vicedegana de Relacions internacionals de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia (FIF) de la UdL
Carla Camí
La Dra. Carla Camí Garanto actualment és professora associada del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL). És graduada en Infermeria (2016-2020), Màster en Educació per a la Salut (2020-2021), Màster en Investigació, Innovació i Transferència en Salut (2023-2024) i Doctora en Salut (2021-2024) per la UdL. El seu àmbit d’expertesa i amb el qual està relacionada la seva tesi és l’educació per a la salut. A més, ha realitzat una estada de recerca de 3 mesos i mig de durada al Departament de Ciències d’Infermeria de la Universitat de Turku, Finlàndia.
Carme Campoy
La Dra. Carme Campoy és doctora en antropologia mèdica, Màster Universitari en Desenvolupament i Cooperació Internacional, Llicenciada en Antropologia Social i Cultural, Diplomada en Fisioteràpia i professora postdoctoral a temps complet al Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. És presidenta del Consell Català de Cooperació al Desenvolupament, Vicepresidenta del Comitè Català d’Ajut Humanitari i Emergències, membre del grup motor Aliança Catalunya 2030 i vicepresidenta de la Coordinadora d'ONGDs i Altres Moviments Solidaris de Lleida. També coordina diferents projectes de cooperació interuniversitària, i el voluntariat sanitari a Gàmbia i als Campaments de Refugiats Sajarauis a Tindouf (Algèria) per a la diferents ONGDs.
Margarida Carnicé
La Dra. Marga Carnicé-Mur és doctora en Comunicació, professora lectora del Departament de Filologia i Comunicació i Cap de la Unitat de Comunicació Audiovisual i Periodisme de la UdL. Les seves línies de recerca se centren en l’ètica dels mitjans de comunicació, amb especial atenció en la perspectiva de gènere. Ha participat en diversos projectes de recerca competitius relacionats amb la comunicació des de la igualtat, els feminismes, la perspectiva de gènere i LGBTI, els joves i els adolescents. És membre del grup de recerca DHIGECS de la UB i TRAMA de la UdL i participa en activitats de divulgació i transferència social des del projecte Aula d’Extensió Universitària.
Tania Cemeli
Isabel del Arco
La Dra. Isabel del Arco és la responsable del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació.
Professora titular d’universitat del Departament de Ciències de l'Educació de la UdL, coordinadora de l’equip EDO-UdL i directora de la Càtedra DOTSS-UdL. Doctora en Psicopedagogia amb Premi Extraordinari de Doctorat per la UdL. Va ser directora de l’ICE de la UdL durant dos anys i també vicerectora de docència de la UdL, tot liderant el procés de convergència a l’EEES. Distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària (2011, 2013 i 2020). Principals línies d’investigació i recerca: organització i gestió educativa, atenció a la diversitat i innovació docent en el sistema universitari i no universitari.
Miguel Ángel Escobar
El Dr. Miguel Ángel Escobar Bravo és responsable de donar suport al desenvolupament metodològic de tots els WP. Forma part del grup de recerca GREISI i és professor del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Té una diplomatura en Disseny i Estadística en Ciències de la Salut per la UAB, un Master of Science in Nursing Science per la Universitat de Montreal (Canadà) i és Doctor en Salut Pública i Metodologia de la Investigació Biomèdica per la UAB. Exerceix com a avaluador en diverses agències de finançament de projectes de recerca com ara el FIS, l’ANEP o la REAP. Així mateix, ha treballat com a Scientist in Human Resources a l'Oficina Regional per a Europa de l'OMS. Ha participat en 13 projectes finançats en convocatòries competitives per agències nacionals i ha publicat nombrosos articles científics, llibres i capítols de llibre.
Anna Espart
La Dra. Anna Espart és professora lectora Serra Hunter del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL i membre de la Càtedra DOTSS-UdL. A més de la seva formació i expertesa en l’àrea de la salut com a infermera, s’ha format també en l’àmbit de la Biotecnologia molecular on també hi té experiència en recerca, en l’àrea de la salut ambiental, concretament en aspectes relacionats amb la contaminació i el seu efecte en les poblacions vulnerables.
Óscar Flores
El Dr. Òscar Flores Alarcia és investigador del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació. Professor Associat al Departament de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (UdL) i Doctor en Psicopedagogia per la Universitat de Lleida. Llicenciat en Psicopedagogia i Diplomat en Magisteri, especialitat Educació Física. Actualment, és coordinador de la unitat Suport i Assessorament a l’Activitat Docent a la UdL, adjunt al vicerectorat per la formació del professorat de la UdL i membre de l’equip de recerca EDO (Equip de Desenvolupament Organitzatiu) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Autor de textos científics relacionats amb els processos formatius a través de les tecnologies aplicades i estudis sobre elements del procés d’ensenyament-aprenentatge. Ha participat en múltiples projectes de recerca, congressos i jornades nacionals i internacionals.
Ana Lavedán
La Dra. Ana Lavedán és professora agregada del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Inicialment, l’àmbit de la recerca es centrava en la l'envelliment saludable, participant en projectes de recerca i publicacions científiques d’impacte sobre la deshidratació en la gent gran, entre d’altres. Més tard, s’ha orientat a la investigació qualitativa i amb aportacions sota el model del mètode etnogràfic i ha participat en projectes Erasmus+ K107 per a la mobilitat a Gàmbia i els Campament de Refugiats Sahrauís.
Nayra Llonch
La Dra. Nayra Llonch Molina és investigadora del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació. Professora agregada del Departament de Ciències de l'Educació de la UdL. Té concedits 3 trams de docència i 2 de recerca. Investigadora Principal del Grup de Recerca Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura (2021SGR01582). Ha format part de més de 30 projectes de recerca i d’innovació docent. Ha publicat més de 60 articles, 22 llibres, 50 capítols de llibre i més de 20 actes de congressos. Ha participat a més de 50 congressos i codirigeix 2 revistes científiques (OJS-RACO i OJS-RCUB).
Olga Masot
La Dra. Olga Masot és professora lectora del DIF de la UdL, graduada en Infermeria, Màster en Recerca en Salut, Doctora en Salut per la UdL i Màster en Nutrició Clínica per la Universitat de Granada. El seu àmbit d’expertesa i amb el qual es va doctorar és la deshidratació en persones grans. La tesi va obtenir excel·lent Cum Laude i 4 premis, d’entre ells destacar el Premi Extraordinari de Doctorat en Medicina i Cirurgia de la UdL i un d’internacional. Ha realitzat dues estades internacionals relacionades en investigacions en geriatria, la primera de 3 mesos a la Maastricht University per realitzar la seva tesi doctoral i, l’altra de 6 mesos a la University of Surrey (UK)
Jordi Mateo
L'investigador Dr. Jordi Mateo té experiència en els camps de la recerca en sistemes d'ajuda a la presa de decisions, amb les arquitectures cloud, fog i edge i en l'anàlisi de dades mèdiques. Ha participat en diversos projectes relacionats amb aquestes temàtiques i, actualment, dirigeix dues tesis doctorals una en el camp del Registre Poblacional de Càncer i l'altra en centrada en la transició Cloud to Edge. La seva trajectòria científica inclou més de 20 publicacions en revistes científiques de prestigi, així com la participació en conferències nacionals i internacionals. També ha col·laborat amb altres grups de recerca en projectes de recerca i transferència de coneixement a empreses del sector agrícola i sanitari. Actualment, és membre del Grup de Computació Distribuïda de la UdL i del Grup Essence: Data Engineering & Distributed Computing Systems de la Universitat de Glasgow
Jessica Miranda
Elena Paraíso
La Dra. Elena Paraíso Pueyo és professora associada al Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL Diplomada en Infermeria, Màster en Promoció de la Salut, Màster en Atenció d’Infermeria al Nen i a l’Adolescent i Doctora en Salut.
Judith Roca
La Dra. Judith Roca és la responsable del WP3: Estrès ambiental per calor i els temporers del sector agrícola: una intervenció per mitigar la deshidratació i els seus efectes en la salut.
És antropòloga cultural i infermera, i doctora en Educació. Ha participat en projectes finançats nacionalment i internacionalment de caire sanitari, social i d’educació. Presenta una àmplia trajectòria científica amb més de 30 publicacions amb revistes d’impacte i altres mitjans de producció científica com articles de llibre. La seva àrea d’expertesa dins la recerca és la metodologia mixta i qualitativa. Actualment, ocupa el càrrec de degana de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Destacar l’estada a Gàmbia en un Erasmus+ K107 i l’estada a Baja kunda per establir pràctiques per l’estudiantat.
Montserrat Sanromà
La Dra. Montserrat Sanromà Ortiz és Llicenciada en Psicologia, Diplomada en Infermeria, Màster en Cures infermeres: Metodologia i Aplicacions i Doctora en Ciències Infermeres.
Laia Selva
La Dra. Laia Selva Pareja és investigadora del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació. Professora lectora del DIF de la UdL, graduada en Biotecnologia, Màster en Educació per la Salut per la UdL, Màster en Bioètica i Dret per la Universitat de Barcelona (UB), experta en Anàlisis de dades per a l’anàlisi política i la gestió pública per la UB i doctora en Dret i Ciències polítiques per la UB. Coordinadora del Màster en Educació per a la Salut de la UdL i membre de la Càtedra DOTSS-UdL
Glòria Tort
La Dra. Glòria Tort Nassarre és professora associada al Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Diplomada en Infermeria, Llicenciada en Antropologia social i cultural i doctora en Pedagogia.
Jordi Vilaplana
En Dr. Jordi Vilaplana és el responsable del WP4: Solucions tecnològiques basades en la robòtica assistencial i els dispositius IoT per millorar la hidratació .
És Doctor en Informàtica en el Grup de Computació Distribuïda de l’Escola Politècnica Superior de la UdL. Els seus interessos de recerca inclouen Cloud/Fog Computing, eHealth & mHealth, IoT, Big Data i aprenentatge automàtic aplicat a l'àmbit de la salut. Ha participat en múltiples projectes internacionals i interdisciplinaris, usant tècniques de telemedicina, aplicacions basades en web i per a telèfons intel·ligents, reconeixement d'imatges, recollida, emmagatzematge i anàlisi de dades massives, processament i visualització, algorismes d'aprenentatge automàtic i tècniques d'aprenentatge profund. Ha estat el coordinador de la UdL en un projecte Europeu ERASMUS+ liderat per l’Institut Català d’Oncologia. És el coordinador científic del servei científic-tècnic SADeH de la UdL, centrat en el desenvolupament d’aplicacions i plataformes eHealth.
Mariona Visa
La Dra. Mariona Visa Barbosa és la responsable del WP5: Pla estratègic de difusió del projecte al públic general, públics específics, públic acadèmic i públic intern.
És doctora en Comunicació Social i professora agregada del Departament de Filologia i Comunicació de la UdL. Ha format part de l’equip de deganat de la Facultat durant el període 2016-2023, amb el rol de secretària acadèmica i ocupant-se de planificar les activitats de difusió dels estudis. Les seves línies d’investigació se centren en la representació de les identitats als mitjans de comunicació i les plataformes digitals. Ha liderat i participat en projectes competitius nacionals i és autora de més de 20 publicacions científiques en revistes indexades. Ha participat en múltiples congressos tant nacionals com internacionals i és membre del grup de recerca en transformacions en els mitjans audiovisuals i les seves implicacions en el desenvolupament polític, cultural i social (TRAMA).
Cristina Vallès
Cristina Vallès Carvajal treballa en el WP1: La robòtica com a eina útil per millorar la hidratació de les persones grans, liderat per M. Teresa Botigué.
És graduada en Infermeria per la Universitat de Lleida (2016-2020), i ha cursat el Màster en Infermeria Quirúrgica, Anestèsia i Teràpia del Dolor a la UAB (2020-2022), el Màster en Educació per a la Salut (UdL, 2022-2023), i el Màster en Investigació, Innovació i Transferència en Salut a la UdL (2023-2024). Actualment, és Doctoranda en Salut a la UdL, on enfoca la seva investigació en l’àmbit de la salut.
Laura Fornons
La Laura Fornons Casol és tècnica de suport del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació. És professora associada del Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la UdL, graduada en mestra d’Educació Infantil i Primària i cursant el Màster en Psicopedagogia. Membre de la càtedra de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables i Sostenibles de la Universitat de Lleida (DOTSS-UdL) i l'equip de recerca consolidat EDO-UdL. Actualment, vinculada a projectes sobre hàbits saludables, salut i ODS.
Cristina Solà
La Cristina Solà Canosa és tècnica de comunicació del Projecte Hidroponent. Forma part del WP5: Pla estratègic de difusió del projecte al públic general, públics específics, públic acadèmic i públic intern. Està cursant l'últim any del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals.
Aleix Olondriz
L'Aleix Olondriz Valverde és investigador col·laborador del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació. Professor Associat al Departament de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (UdL). Investigador predoctoral per la Universitat de Girona. Graduat en Educació Primària i en el màster de Psicopedagogia (ambdós estudis realitzats a la UdL). Tècnic de suport de la càtedra de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables i Sostenibles de la Universitat de Lleida (DOTSS-UdL) i membre de l'equip de recerca consolidat EDO-UdL. Actualment, està vinculat en projectes centrats en l’àmbit educatiu, l’educació saludable, la innovació educativa i la sostenibilitat.
Anabel Ramos
La Dra. Anabel Ramos-Pla és investigadora col·laboradora del WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació. Professora lectora del Departament de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida. Secretària acadèmica i coordinadora de qualitat de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL. Doctora en Educació i premi extraordinari de doctorat (UAB), graduada en Educació Primària amb menció en necessitats educatives especials i educació en la diversitat, Màster en Psicopedagogia i postgrau en Gestió i Direcció d’Organitzacions Educatives, entre d’altres. Membre del grup de recerca consolidat EDO-UdL i de la Càtedra DOTSS-UdL. Distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària en modalitat col·lectiva (2020). Principals línies d’investigació i recerca: pedagogia de la mort i el dol infantil i juvenil, educació emocional, gestió organitzacional, metodologies d’ensenyament-aprenentatge i educació per a la salut.