Entrevista a Judith Roca, responsable del WP3 d'Hidroponent

Descarregar Pdf

El projecte Hidroponent, liderat per la Universitat de Lleida (UdL) amb Teresa Botigué al capdavant, va concloure la fase de recollida de dades amb temporers agrícoles, centrant-se en la hidratació i l'estrès per calor durant la campanya de la fruita. Ara, aquest paquet de treball (WP3) es troba en una fase d'anàlisi, amb l'objectiu de compartir les troballes amb administracions públiques i cooperatives agrícoles, i així millorar les condicions laborals en futures campanyes.

Judith Roca Llobet és la responsable del tercer paquet de treball d'Hidroponent, centrat en l'estrès ambiental per calor i els temporers del sector agrícola: una intervenció per mitigar la deshidratació i els seus efectes en la salut.  

És antropòloga cultural i infermera, i doctora en Educació. Ha participat en projectes finançats nacionalment i internacionalment de caire sanitari, social i d’educació. Presenta una àmplia trajectòria científica amb més de 30 publicacions amb revistes d’impacte i altres mitjans de producció científica com articles de llibre. La seva àrea d’expertesa dins la recerca és la metodologia mixta i qualitativa. Actualment, ocupa el càrrec de degana de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Destacar l’estada a Gàmbia en un Erasmus+ K107 i l’estada a Baja kunda per establir pràctiques per l’estudiantat.

En aquesta entrevista, la Judith detalla com el seu paquet treballa per prevenir la deshidratació en temporers, identificant riscos climàtics i utilitzant dispositius IoT per monitorar la hidratació.

Les integrants que conformen el WP3 són les doctores Anna EspartCarme CampoyAna Lavedán, Tània Cemeli, Glòria TortMontserrat Sanromà.


1. Quins són els objectius principals de l’equip d’Estrès ambiental i hidratació en temporer del sector agrícola? 

Aquest projecte té com a objectiu desenvolupar una pauta d’hidratació específica per aquest col·lectiu per tal d'evitar el perill de deshidratació en la seva jornada laboral.

2. Quins són els principals factors de risc de deshidratació que heu identificat en els temporers?

Les condicions climàtiques extremes, especialment les onades de calor i la durada prolongada de les jornades laborals a l’aire lliure.

3. Com us han ajudat els dispositius IoT en el seguiment de la hidratació durant les onades de calor?

Els dispositius IoT ens han ajudat a monitorar diversos paràmetres fisiològics i ambientals, com la sudoració, la temperatura corporal i les condicions ambientals (dispositius hDROP) i també altres mesures, com el pes corporal i la tensió arterial, abans i després de la jornada laboral. Aquestes dades han permès identificar els nivells de deshidratació segons la humitat i la temperatura ambient.

4. Com pot aquest projecte millorar la qualitat de vida dels temporers en el seu dia a dia laboral?

Aquest projecte pot millorar la qualitat de vida dels temporers mitjançant recomanacions d’hidratació adaptades a cada treballador. Els beneficis d'aquest projecte són múltiples: millorarà el benestar dels treballadors i contribuirà a l'avenç científic en l'estudi dels efectes de la calor en la salut.

5. Creieu que es poden aplicar els resultats d’aquest estudi a altres sectors amb condicions de treball similars?

Aquestes pautes seran de gran utilitat i extrapolables al col·lectiu de temporers com a recomanacions estàndards. I durant la pròxima campanya de fruita 2025, s’aplicaran aquestes mesures als temporers en la mateixa finca, i es valoraran els resultats amb les mateixes mesures basals per valorar el seu impacte.


  •  Per a més informació sobre el projecte Hidroponent i les seves activitats, podeu visitar el seu perfil d'Instagram aquí .