Exitosa roda de premsa del WP3 del projecte HIDROPONENT

Descarregar Pdf

Un dels aspectes més innovadors de l'estudi del projecte Hidroponent és l'ús de polseres tecnològiques per monitorar la hidratació dels temporers agrícoles. 

A diferència d'altres mètodes de monitoratge, aquestes polseres no causen cap molèstia ni dolor als usuaris. La tecnologia avançada permet una recollida de dades precisa i contínua sense interferir en les activitats diàries dels temporers. Això assegura que els treballadors puguin continuar amb les seves tasques habituals mentre es recopilen dades vitals per a la investigació.

El projecte Hidroponent, liderat per la Universitat de Lleida (UdL) ha generat un gran impacte mediàtic després de la seva recent roda de premsa, on ha presentat els avenços en la investigació sobre la deshidratació en temporers agrícoles.

Gran acollida dels mitjans

El 25 de juliol, es va presentar la tasca del WP3 en una roda de premsa, rebent una acollida molt positiva per part dels mitjans de comunicació. L'interès generat per aquest important projecte es reflecteix en el nostre apartat de mitjans de comunicació.

Importància de l'estudi

L'objectiu d'aquesta recerca és assegurar que els treballadors puguin operar en condicions segures, especialment durant les onades de calor. Les dades recollides permetran desenvolupar recomanacions i intervencions específiques per prevenir la deshidratació i protegir la salut dels treballadors.

Aquest estudi s'emmarca en el projecte "HIDROPONENT: Abordatge interdisciplinari per mitigar la deshidratació produïda per les onades de calor en les persones vulnerables de les terres de Lleida". Aquest projecte pretén abordar el problema de la deshidratació provocada pel canvi climàtic a través del control de la hidratació de les persones vulnerables.

Polseres tecnològiques per monitorar la hidratació

S'està investigant com la calor i les llargues jornades laborals afecten l'estat d'hidratació dels temporers agrícoles. Per a fer-ho, aquest estudi utilitza polseres tecnològiques per monitorar la pèrdua de líquids i electròlits, així com altres paràmetres com el pes, la freqüència cardíaca i la tensió arterial.

Les investigadores del projecte, Judith Roca, Tània Cemeli i Anna Espart, han destacat que l'objectiu principal és determinar i avaluar els paràmetres fisiològics i ambientals que incideixen en l'equilibri hidroelectrolític dels temporers. Això facilitarà la detecció precoç de la deshidratació i permetrà una intervenció adaptada a les necessitats de cada individu.

Els resultats d'aquesta recerca seran compartits amb les administracions i entitats relacionades amb la campanya fructícola, amb la finalitat de dissenyar intervencions efectives contra la deshidratació que puguin ser implementades en diversos col·lectius vulnerables.

Un projecte amb impacte social

Hidroponent, finançat per l'AGAUR, aborda el problema de la deshidratació en col·lectius vulnerables com persones majors, temporers i infants. La investigació en temporers és un dels cinc paquets de treball d'aquest projecte interdisciplinari, que compta amb la participació de diversos departaments de la UdL. 

La recopilació de dades s'està duent a terme a les finques de Can Bou a Térmens, propietat de Jaume Gardeñes, responsable nacional de Fruita dolça a la Unió de Pagesos. 

L'equip del WP3 a les finques de Roca d'en Bou, Térmens / Imatge: HIDROPONENT UdL

 

Per estar al dia de les últimes notícies i per conèixer les recomanacions que es derivin d'aquesta investigació, segueix Hidroponent a les seves xarxes socials .