HIDROPONENT inicia la tercera fase de l'estudi en temporers agrícoles

Descarregar Pdf

Tània Cemeli i Iris Galindo el passat 17 de juliol realitzant les primeres entrevistes als participants del WP3. 

/Imatge: HIDROPONENT UdL

El projecte Hidroponent, liderat per la Teresa Botigué, es prepara per iniciar la tercera fase del seu estudi sobre l'estrès per calor i la deshidratació en temporers agrícoles a la plana de Lleida. El dilluns passat, les investigadores Judith Roca i Tània Cemeli van visitar les finques de Roca d'en Bou a Térmens, on es durà a terme el treball de camp durant les pròximes setmanes.

Tecnologia punta per monitorar la hidratació

A partir del 22 de juliol, coincidint amb l'inici de la campanya de recol·lecta de la pera llimonera, els participants de l'estudi seran equipats amb dispositius tecnològics d'última generació que permetran monitorar en temps real el seu estat d'hidratació. Aquests dispositius detectaran la pèrdua de líquids i electròlits a través de la suor, proporcionant dades valuoses per dissenyar intervencions educatives i pautes d'hidratació personalitzades.

Objectius de l'estudi

L'objectiu principal d'aquesta tercera fase és determinar i avaluar els paràmetres fisiològics i ambientals que incideixen en l'equilibri hidroelectrolític dels temporers durant les onades de calor. A més, es compararan les dades obtingudes amb dos dispositius diferents per avaluar la seva precisió i contribuir a la identificació dels factors de risc per a la salut associats a les altes temperatures.

Col·laboració amb la Unió de Pagesos

El projecte Hidroponent compta amb la col·laboració de Jaume Gardeñes, responsable nacional de Fruita dolça a la Unió de Pagesos i propietari de les finques on es realitzarà l'estudi. Aquesta col·laboració és clau per garantir l'accés als temporers i obtenir dades representatives de les condicions reals de treball al camp.

 

Judith Roca i Tània Cemeli a les finques de Roca d'en Bou / Imatge: HIDROPONENT UdL