UdL presenta HIDROPONENT, un projecte per protegir col·lectius vulnerables a les onades de calor
Descarregar PdfAquest projecte no només busca millorar la salut de les persones, sinó també incrementar la capacitat adaptativa dels sectors socials més vulnerables als impactes del canvi climàtic. A través de la divulgació dels resultats, es pretén crear una societat més informada i responsable respecte a la importància de la hidratació en un context de temperatures extremes cada vegada més freqüents durant els mesos d’estiu.
El projecte HIDROPONENT, finançat amb 225.990 euros a través de l'AGAUR dins de la convocatòria d’ajuts per a la recerca en mitigació i adaptació al canvi climàtic 2023, està liderat per la doctora Teresa Botigué, professora del Departament d’Infermeria de la UdL. Aquesta investigació, que es durà a terme al llarg de dos anys, compta amb la col·laboració d'experts dels Departaments de Ciències de l’Educació, d’Informàtica i Enginyeria Industrial, i de Filologia i Comunicació.
El projecte se centra en tres grups de població especialment vulnerables a les onades de calor: persones majors de 75 anys institucionalitzades, temporers de la campanya de la fruita i alumnes d'educació primària. Utilitzarà tecnologies avançades per monitorar els nivells d'hidratació i proporcionar recomanacions personalitzades amb l'objectiu de prevenir la deshidratació, que té un impacte significatiu en la mortalitat i morbiditat.
Entre les accions concretes, es durà a terme una prova pilot a la residència pública de Balàfia II, on un robot humanoide avaluarà el consum d'aigua dels residents i oferirà consells personalitzats. Per als temporers, es distribuiran dispositius digitals per controlar la hidratació durant els mesos de juliol i agost, mesurant constants com la suor, el sodi i els electròlits. En les escoles, s'implementaran proves pilot a l'Escola Mare de Déu del Carme d'Alcoletge per ensenyar als nens la importància de l'aigua i el seu ús responsable.
El projecte s’organitza en cinc paquets de treball (WP):
1. WP1: La robòtica com a eina per millorar la hidratació de les persones grans.
2. WP2: Educació pel desenvolupament sostenible en la infància, enfocant la importància de la hidratació amb activitats gamificades.
3. WP3: Estrès ambiental per calor i temporers del sector agrícola, amb intervencions per mitigar la deshidratació.
4. WP4: Solucions tecnològiques basades en la robòtica assistencial i dispositius IoT per millorar la hidratació.
5. WP5: Pla estratègic de difusió del projecte a diferents públics, incloent-hi el públic general, acadèmic i professional.
HIDROPONENT representa un avenç significatiu en la protecció dels col·lectius més vulnerables davant les onades de calor, que són cada vegada més freqüents i intenses. Aquest projecte combina recerca, tecnologia i conscienciació per garantir un futur més segur i saludable per a tothom. L'objectiu general de la investigació és avaluar les necessitats hídriques dels col·lectius vulnerables de Lleida i dissenyar intervencions centrades en l’Educació per a la Salut, difonent-les a tots els agents implicats.