El projecte HIDROPONENT

 Descarregar Pdf

El projecte Abordatge interdisciplinari per mitigar la deshidratació produïda per les onades de calor en les persones vulnerables de les terres de Lleida. HIDROPONENTha rebut un finançament de 225.990,00€  a la convocatòria de l’AGAUR d’ ajuts per finançar projectes de recerca per la mitigació i adaptació al canvi climàtic 2023.

HIDROPONENT pretén incidir en el problema de la deshidratació davant les onades de calor i l’increment progressiu de la temperatura provocats pel canvi climàtic a través del control de la hidratació de les persones vulnerables de la província de Lleida (gent gran, infants i temporers del sector agrícola) i de la prevenció de la deshidratació, pel seu impacte en la mortalitat i morbiditat de la població.

Per aquest motiu, es planteja com a objectiu general de la investigació avaluar les necessitats hídriques de tres col·lectius vulnerables en el territori de Lleida, a través de diferents recursos tecnològics per poder dissenyar intervencions centrades en l’Educació per a la Salut per tal de millorar l’estat d’hidratació i difondre-les a tots els agents implicats.

El projecte s’organitza en cinc paquets de treball (WP) diferents:

WP1. La robòtica com a eina útil per millorar la hidratació de les persones grans.

El col·lectiu de gent gran forma part dels grups vulnerables davant les onades de calor degut a les característiques fisiològiques que presenta. En aquest sentit, s'incidirà en persones majors de 75 anys que viuen soles als seus domicilis o que tenen certes discapacitats físiques o psíquiques que limiten la seva mobilitat. A través d’una valoració prèvia que indicarà l’estat de salut i d’hidratació de la persona, es dissenyarà un pla educatiu d’hidratació que serà executat a través d’un robot que permetrà avaluar la ingesta hídrica diària i fer les recomanacions pertinents del pla educatiu dissenyat.

WP2. Educació pel desenvolupament sostenible en la infància: importància de la hidratació a través d’activitats gamificades. 

En aquest WP2 es treballa en l’Educació per al Desenvolupament Sostenible (EDS) dels futurs ciutadans en la importància de la hidratació, tenint en compte que són els infants, també, un sector de la població vulnerable als efectes de la deshidratació i, per una altra banda, és des de la infància d’on es pot construir una comunitat sensible amb els efectes del canvi climàtic.

WP3. Estrès ambiental per calor i els temporers del sector agrícola: una intervenció per mitigar la deshidratació i els seus efectes en la salut

L’ús d’un sistema de detecció que permeti detectar de manera acurada, individualitzada i en temps real la deshidratació dels temporers del sector agrícola, poden comportar problemes per a la seva salut, com és la deshidratació, facilitarà la detecció precoç i l’abordatge (reposició de líquids i electròlits) d’una manera ràpida, senzilla, eficaç i adaptada al context.

WP4. Solucions tecnològiques basades en la robòtica assistencial i els dispositius IoT per millorar la hidratació

Paquet de treball transversal centrat en el disseny, desenvolupament i implementació de les diferents solucions tecnològiques pels col·lectius de gent gran i temporers.

WP5. Pla estratègic de difusió del projecte al públic general, públics específics, públic acadèmic i públic intern.

Aquest àmbit de treball transversal està centrat en la comunicació, transferència i divulgació dels resultats del projecte al públic general i als públics específics: col·lectius vulnerables, sector professional, comunitat científica i mitjans de comunicació.

La investigació, amb una durada de dos anys, està  liderada per la doctora en Salut i professora del Departament d’Infermeria de la UdL Teresa Botigué, i compta també  amb la participació d’investigadors del Departament de Ciències de l’Educació, del Departament d’Informàtica i Enginyeria  Industrial i del Departament de Filologia i Comunicació.

   Darrera modificació: